Автор Ігор Заіковатий 10:43 Війна, Новини

Атаки на російські НПЗ досягли результату: на світових ринках стрімко зросли ціни на нафту

З початку цього року відбулося 15 атак безпілотників на 13 нафтопереробних заводів у 9 російських регіонах. Наслідки вже відчутні – на світових ринках подорожчала нафта.

Хоча окремі українські експерти кажуть, що атаки можуть спричинити дефіцит нафтопродуктів у самій РФ, це здається дещо примарним, коли мова про країну-«бензоколонку». На армію там завжди вистачить пального. Проте атаки спричинили занепокоєння на світовому ринку…

Спочатку про наслідки атак. Як повідомляє The Insider, 8 об’єктів отримали значні ушкодження внаслідок ударів. Загальна потужність атакованих заводів складає приблизно 178 мільйонів тонн на рік. Однак ті, що були пошкоджені, мають сукупну потужність 83 мільйони тонн на рік.

«Якщо ж враховувати тільки достовірно пошкоджені установки первинної переробки нафти, то кампанія повітряних ударів зачепила поки що тільки 46 мільйонів тонн на рік потужностей переробки, що відповідає 14% від усієї потужності НПЗ і 17% від переробленої у 2023 році нафти», – додає видання.

Експерти переконані, що атаки триватимуть, цілей ще достатньо.

Тепер про світову економіку. Як пише Reuters, ціни на нафту зросли на азійських торгах у понеділок, продовживши зростання з минулого тижня, коли ціни зросли майже на 4% на тлі скорочення пропозиції, а ризики посилилися через подальші атаки на російську енергоінфраструктуру.

Ф’ючерси на нафту марки Brent з поставкою в травні зросли на 32 центи, або на 0,4%, до 85,66 доларів за барель до 04:16 за Гринвічем.

Квітневий контракт на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) подорожчав на 40 центів, або на 0,5%, до 81,44 доларів. Більш активний травневий контракт на поставку WTI торгувався на 37 центів, або 0,5%, вище, до 80,95 доларів за барель.

«Вибухи на російських нафтопереробних заводах додали 2-3 долари за барель премії за ризик до ціни на нафту минулого тижня», – сказала засновниця компанії Vanda Insights, що займається аналізом нафтового ринку, Вандана Харі.

Але для наступного значного руху вгору або вниз нафта чекатиме нових сигналів, додала Харі.

Тож варто відверто казати про те, що удари по російським НПЗ допомагають експортерам з інших країн заробляти.

Visited 14 times, 1 visit(s) today
Close Search Window