Автор Олег Верлан 11:37 Війна, Кримінал, Новини

СБУ затримала «крота», який здавав росіянам місця розташування військових частин в Одеській та Вінницькій областях

Силовики затримали 30-річного одесита, курсанта навчального батальйону. Чоловік виявися «кротом» російських спецслужб і здавав ворогу місця дислокації військових на території Вінниччини та Одещини.

Про це повідомляють пресслужби СБУ і ОГП.

Слідство вважає, що чолвоік мобілізувався до ЗСУ для коригування ударів рашистів по українській армії. Російська спецслужба завербувала його через Телеграм-канали, де він шукав швидкий заробіток. Спочатку фігурант виконав «тестове завдання» ворога, а потім у серпні 2024 року за вказівкою російського куратора вступив на військову службу до однієї з військових частин ЗСУ.

За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону курсанту навчального батальйону школи індивідуальної підготовки військової частини повідомлено про підозру за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

Перебуваючи за місцем проходження військової служби, підозрюваний неодноразово передавав куратору секретні дані щодо розташування, навчальних центрів, військових частин на території Одеської та Вінницької областей, блокпостів ЗСУ та ТрО, а також схеми переміщення військової техніки. Як встановило розслідування, пріоритетними цілями ворога були навчальні центри та пункти постійної дислокації сил ППО, куди влаштувався їхній «кріт».

За наявними даними, окупанти сподівалися завдати вогневе ураження по об’єктах у той час, коли там буде найбільше зосередження українських захисників. Сам зрадник у момент атаки планував сховатися за межами військової частини, щоб у подальшому продовжити коригування вогню.

Під час обшуків у агента виявлено мобільний телефон із доказами роботи на ворога.

Правоохоронці затримали чоловіка в порядку ст. 208 КПК України.

Наразі йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права застави. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Одеській області за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

Visited 33 times, 1 visit(s) today
Close Search Window