Автор Олеся Рудницька 11:11 Життя, Новини

У Вінниці відкривається виставка проєкту «Міфогенез 24»

З 1 серпня у вінницькій «Галереї ХХІ» стартує експозиційний проєкт «Міфогенез 2024». Результатом є виникнення дискурсивного поля між глядачем і створеним художниками новітнім міфологічним простором.

Про це повідомив його автор керівник ГО «Лабораторія актуальної творчості» Олександр Никитюк.

«Цього року 30 травня – 2 червня вперше за останні кризові три роки відбувся пленер Міжнародного Фестивалю мистецтва довкілля “МІTHOGENESIS 24”, що стало практичною декларацією відродження проекту, що має історію існування з 2006 р., та появу можливості розвитку в майбутньому», – зазначив він.

За словами митця, у проєкті прийняли участь десять митців з різних міст України та США, два митця працювали онлайн, десять проєктів представили художники з Вінниці. Результатом стало створення експозиції складеної з фото та відео документації творчих робіт учасників проекту й видано друкований буклет каталог цьогорічного фестивалю.

Головна концепція проєкту залишилась незмінною – «Міфогенез», як визначення створення, продукування новітнього міфу є назвою проекту, який визначає його тематику. Створені учасниками, в контексті загальної назви об’єкти мистецтва довкілля, виконують завдання «Міфогенезу» і візуалізують відчуття сучасності через художній образ.

Особливість мистецтва довкілля, як напрямку і форми сучасного мистецтва в інтимності самого творчого процесу. Художники творчо досліджували, взаємодіяли з природно – історичним середовищем скіфського городища не публічно, створюючи та ретельно документуючи таку взаємодію для можливості донести до глядача творчі результати у вигляді художнього продукту в фото та відео форматі.

Проєкт надав можливість митцям що працюють в напрямку ленд арту та енвайронмент арту в Україні продовжити творчу практику в кризові часи, творчо самореалізуватись, створити та донести до глядача особисте послання мистецьким засобом.

Організатори: ГО «Лабораторія актуальної творчості» спільно з департаментом культури Вінницької міської ради.

«Галерея ХХІ» розташована за адресою вул. Архітектора Артинова, 12 а.

Visited 70 times, 1 visit(s) today
Close Search Window