Автор Макс Мельник 10:48 Конфлікти, Місто, Новини

Головний архітектор Вінниці розповів про долю «казкових» кахлів з будівлі колишнього лялькового театру

У Вінниці на фасаді приміщення по вул. Степана Бандери (кол. Л.Толстого), 6, де ще п’ять років тому розміщувався обласний ляльковий театр, демонтують «казкову» майоліку. У соціальних мережах з приводу долі кахлів підняли галас. Головний архітектор міста Євген Совінський пояснив, що вони не зникнуть.

«Про декоративну майоліку. Втішений, що вінничани перейнялись темою, що відбувається, складаю подяку всім хто зателефонував, написав, уточнив. У приміщенні за адресою вул. Степана Бандери, 6 кілька місяців тривають роботи під егідою Департаменту капітального будівництва ВМР з його облаштування і пристосування для потреб ветеранського простору», – зазначив Євген Совінський.

За його словами, на стадії розробки проєкту було передбачено розмонтування декоративного панно з казковою тематикою.

«У більшості вінничан панно асоціюється з Ляльковим театром, який переїхав до більш функціонального приміщення у корпусі «Книжки» восени 2019-го. Декоративне оформлення стіни виконане з керамічних плит з барельєфами, покрите поливою та з живописними вставками. Техніка монтажу – коробова заливка фіксуючого цементного розчину по місцю. Наразі підрядник розмонтовує панно, керамічні плити тематичних груп персонажів будуть упаковані підрядником і передані на тимчасове зберігання до фондів Музею Вінниці. Панно масштабне, але ми відкриті до пропозицій співпраці у справі ремонтажу його у екстер’єрі (не впевнений адже багаторічні цикли розмерзання пошкодили частину композиції) або інтер’єрі, що буде доступний для містян», – пояснив головний архітектор.

Тож насправді було б цікаво дізнатися думку вінничан щодо пропозицій. Адже таку майоліку варто зберегти.  

Visited 78 times, 1 visit(s) today
Close Search Window