Автор Ігор Заіковатий 15:19 Війна, Кримінал, Новини

Афера на армійських ліжках: деталі схеми розкрадання мільйонів гривень на забезпеченні військових у Вінниці

Служба безпеки і поліція ліквідували масштабну схему розкрадання державних коштів, виділених на матеріальне забезпечення підрозділів Сил оборони. За даними слідства, до оборудки причетний начальник установи Міноборони, яка здійснює оборонні закупки та двоє його підлеглих.

За даними NaПарижі, мова йде про групу військових, зокрема організатора – Олександра Заболотного, керівника КЕВ Вінниці, і закупівлю 2650 двоярусних ліжок.

За інформацією пресслужби УСБУ у Вінницькій області, його називають організатором «механізму розкрадання близько 4,3 млн грн бюджетних коштів, які були виділені на закупівлю великої партії військового майна для ряду військових частин України».

«Для реалізації злочинної схеми у 2023 році посадовець уклав угоду на закупівлю військового майна у приватної компанії на майже 11 млн грн.

Встановлено, що фігуранти залучили місцеву торговельну компанію щоб приховати «відкати». Зокрема, зловмисники внесли недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації для легалізації свого «прибутку», – вказують силовики.

Як наслідок, бюджетні гроші було переведено на рахунки київського підприємства, яке не мало матеріальної бази і транспорту для виконання умов договору.

Ініційовані слідством товарознавча та економічна експертизи підтвердили факти злочинної діяльності та завданих збитків на майже 4,3 млн грн.

У ході проведення санкціонованих обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів вилучено:

– фінансово-господарську документацію та «чорнову» бухгалтерію;

– близько 1 млн грн готівкою, здобутих злочинним шляхом.

На підставі зібраних доказів організатору оборудки та двом спільникам повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в складі організованої групи Кримінального кодексу України.

На час досудового розслідування 39-річному підозрюваному обрано запобіжний захід – тримання під вартою, з можливістю внесення застави розміром 4 000 000 гривень. Його спільникам суд обрав запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

До речі, О.Заболотному також інкримінують причетність до іншого епізоду «Привласнення». На той час він обіймав менш значущу посаду. КЕВ замовив ремонт покрівлі з гарантійним обслуговуванням, а коли виникла у цьому потреба, витратив кошти на новий ремонт іншою фірмою.  

Visited 318 times, 1 visit(s) today
Close Search Window