Автор Ігор Заіковатий 17:34 Кримінал, Новини

На Вінниччині силовики викрили хакера, який за попередніми даними привласнив 3,5 млн гривень

За силовою підтримкою бійців КОРДу 14 лютого на Вінниччині відбулось затримання 31-річного зловмисника, якого підозрюють у застосуванні шкідливого програмного забезпечення. Завдяки цьому місцевий хакер викрадав і продавав персональні дані жителів Канади і США.

У кіберполіції вказують, що чоловік використовував шкідливе програмне забезпечення для викрадення персональних даних з операційної системи Android. Отриману конфіденційну інформацію зловмисник у подальшому використовував для зламу аккаунтів сервісів Google.

Аби поширювати власний вірус, хакер створив та адміністрував декілька сайтів, через які пропонував користувачам безкоштовно завантажити різноманітне програмне забезпечення. Ба більше, чоловік розгорнув потужну рекламну кампанію для «просування» підконтрольних веб-ресурсів.

Після встановлення модифікованих чоловіком програм, комп’ютери жертв інфікувалися шкідливим програмним кодом, тобто вірусом. Це дозволяло отримувати доступ до банківських рахунків, систем онлайн-банкінгу та інших персональних даних.

Викрадені дані вінничанин продавав. Із «замовниками» зловмисник контактував через російський номер телефону. Оплату отримував у біткоїнах і виводив кошти на свою банківську картку та картку дружини.

Відомо, що до своєї діяльності вінничанин залучив спільників з даркнету, особи яких наразі встановлюються.

У рамках відкритого кримінального провадження відбулось три обшуки. Також силовики вилучили Mercedes-Benz GLE. Ринкова вартість автомобіля становить приблизно 2,5 млн гривень.

Слідством встановлено, що чоловік почав займатися подібною злочинною діяльністю у 2017 році. А з 2021 року перейшов до масового фішингу. За попередніми даними, у такий спосіб він «заробив» щонайменше 3,5 мільйона гривень. Постраждалими через його дії стали переважно жителі Сполучених Штатів Америки та Канади.

Хакеру оголошено про підозру за ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних систем, електронних комунікаційних мереж); ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального Кодексу України.

Досудове розслідування триває.

Visited 10 times, 1 visit(s) today
Close Search Window