Автор Ігор Заіковатий 16:39 Війна, Новини

Грузія стає союзницею Росії у війні проти України?

Грузинські силовики зірвали одну з українських спецоперацій, яка була направлена на знищення інфраструктури в тилу ворога – Росії. Не виключено, що умисно… Такий висновок робить політолог Олексій Голобуцький, аналізуючи конкретні події, які відбувались на Кавказі.

Дії Грузії нашкодили не лише Україні, грузини публічним розголосом підставили ще й Румунію, Болгарію та Туреччину.

«Служба Держбезпеки Грузії заявила про затримання мікроавтобуса з вибухівкою, що прямував маршрутом «Одеса — Воронєж»: вибухові речовини загальною вагою 14 кг везли під виглядом акумуляторів для електромобілів. Вантаж був відправлений з Одеси через Румунію, Болгарію та Туреччину та перетнув турецько-грузинський кордон через КПП «Сарпі» 19 січня. Пунктом призначення вантажу було зазначено Воронєж, три вибухові пристрої було вилучено на російсько-грузинському кордоні, проте ще три пристрої «залишили в Тбілісі на конкретній адресі.

Власне, саме одночасне залучення до публічного скандалу трьох країн НАТО (з них 2 країни ЄС) поряд з Україною і позначає, що це навряд можна вважати «випадковим факапом» грузинів. Бо є певні межі тупості, а подібний демарш далеко їх перетинає», – вказує політолог.

Нагадаємо, Грузія тільки 14 грудня 2023 року «на хвості» України отримала від Ради Євросоюзу статус офіційного кандидата на вступ до ЄС. І менш як за 2 місяці виступила на боці агресора, якому протистоїть ЄС, допомагаючи Україні та ЗСУ. З якого боку не дивись, це як мінімум зрада інтересів майбутніх партнерів, при тому і з Альянсу, і з Євросоюзу.

«І так — це серйозний удар по рештках грузино-українських стосунків. Бо Грузія і дотепер позначала проросійську позицію з багатьох питань, зокрема санкційних. Однак прямо у війну не втручалась», – зауважив Голобуцький.

На його думку, можливо, приводом, щоб дозволити собі настільки демонстративний крок, стала заявлена якраз сьогодні рокірування проросійських прем’єрів Грузії: Іраклія Гарібашвілі (отримав пропозицію очолити керівну партію російського олігарха Бідзіни Іванішвілі “Грузинська мрія”), ймовірно, замінить Іраклій Кобахідзе (ексголова “Грузинської мрії”). А на місце міністра оборони Джуаншера Бурчуладзе прийде віцеспікер парламенту Іраклій Чіковані (обидва від проросійської “Грузинської мрії”). Про це стало відомо тільки в понеділок, вже після інциденту. Грузинський парламент запровадив «жовтий рівень» режиму безпеки у зв’язку зі зміною уряду.Тобто, в Грузії зараз формально короткий період «меживладдя» – і, можливо, грузинська влада (і спецслужби) якраз і діяла з розрахунком, що відповідальність за відверто ворожий крок вдасться списати на «плутанину».

Фото: Іванішвілі

«Що ж. Неприємно, безумовно. Але про таке завжди краще бути інформованим і мати певність. Знати весь перелік ворогів в обличчя. В тому числі й щоб планувати подальші спецоперації з урахуванням Грузії як ворожої країни», – додає політолог.

Наразі не було відомостей ані від європейських, ані від українських джерел про якусь офіційну реакцію на цей недружній крок країни, що отримала величезні аванси від НАТО і ЄС. Ймовірно, зараз іде неофіційне з’ясування обставин і наслідків дій Грузії. Так вважає Олексій Голобуцький.

Звісно, це в жоден спосіб не применшує нашої поваги до 1300 бійців «Грузинського легіону» (підпорядкованого ГУР МОУ), який з 2014 воює проти Росії. Понад 50 бійців «Легіону» віддали на цій війні життя.

Visited 7 times, 1 visit(s) today
Close Search Window