Автор Ігор Заіковатий 17:39 Конфлікти, Новини

Як вінницький «адвокат» Олександр Шавлюк збирає мільйони переглядів в YouTube на критиці мобілізації

Наприкінці січня у тренди YouTube потрапив короткий ролик «ТЦК Вінниця шукає щедрих на гроші». На відео невідома жінка просто на вулиці знімає кількох працівників вінницького ТЦК, які, за її словами, «шукають жертву». Ролик опублікував канал «Шавлюк Медіакор». Його адмініструє адвокат, «антивакцинатор», палкий прихильник Московського патріархату Олександр Шавлюк.

Як повідомляє «Бабель», на ранок 13 лютого ролік про ТЦК зібрав понад 700 тисяч переглядів.

«Для каналу це не рекорд — там є відео-«мільйонники». Загалом у «Шавлюк Медіакор» майже 300 тисяч підписників», – вказує видання.

Веде канал Олександр Шавлюк, чудово відомий вінницьким журналістам, як палкий прихильник Московського патріархату. Після отримання Томосу ПЦУ саме Шавлюк намагався влаштувати «протест» перед Спасо-Преображенським собором у Вінниці, заявляючи про «розкол» і намагаючись поспілкуватися з митрополитом Симеоном. Тоді він наголошував, що УПЦ МП — єдина і автономна українська православна церква.

Схоже, юридична діяльність мешканця Козятина і власника вінницької адвокатської компанії «Правоекспогруп Шавлюк&Партнери» не приносить таких дивідендів, а реакційне блогерство.

Спочатку на його YouTube-каналі «Юрексперт», проте як виплачувати кредити і борги за комунальні послуги не дуже цікавило публіку. Тому він змінив «тему». Відновив бурхливу діяльність під час епідемії коронавірусу у 2020-му, як противники вакцинації.

Шавлюк активно критикував та ігнорував карантин, вважав його порушенням своїх прав і принципово не носив маски в громадських місцях. Він стверджував, що за відмову від вакцинації батьків будуть позбавляти батьківських прав і примусово забирати дітей. Вакцини, на його думку, вбивали людей.

«Спочатку вони надягнули на нас намордники — і всі смиренно їх надягали. Маска — це був лише перший ступінь розвитку цього безчинства», — казав Шавлюк.

Коли за такі відео канал Шавлюка заблокував TikTok, він сказав, що в Україні діє «комуністична диктатура однієї партії», а ще — податковий і комунальний геноцид.

«У таких умовах демократичною виявляється не Україна, а росія. Адже в «Одноклассниках» ти можеш говорити все що завгодно і ніхто тебе не заблокує. А в Україні Facebook чи YouTube блокують канали лише за те, що вони не дотримуються однієї політики і релігії», — говорив Шавлюк у відео.

Тепер він став чи не найпопулярнішим українським «експертом» з питань мобілізації. Своїй аудиторії Шавлюк розказує про «звірства» ТЦК, «жахи» в армії й незаконну мобілізацію.

У 2022-му він створив інформаційне агентство «Шавлюк Медіакор», яке «покликане боротися з беззаконням і корупцією». Відтоді Шавлюк почав розповідати, як потрібно видавати повістки, хто може їх отримати і як треба спілкуватися з працівниками поліції та ТЦК.

Зараз на YouTube у нього майже 300 тисяч підписників і 90 мільйонів переглядів. Ще кілька мільйонів переглядів Шавлюк має в TikTok. За його словами, над каналом працює група журналістів, однак хто оплачує їхню роботу — невідомо, Шавлюк цього питання не коментує. На його Patreon підписано 20 людей, які донатять $72 щомісячно.

«В описі каналу вказано, що його робить «команда професійних журналістів, адвокатів, які на практиці у вищих судах довели свій професіоналізм». Насправді в своїх роликах Шавлюк маніпулює фактами, нагнітає і відверто бреше. Кореспондент «Бабеля» Олександр Мʼясищев дослідив канал та біографію Шавлюка і розповідає, чому порадам «адвоката» не варто вірити», – зазначає «Бабель».

Видання вказує, що Шавлюк називає себе магістром права, каже про понад 16 років стажу в юриспруденції і «десятки резонансних справ». Після виборів 2014 року Шавлюк був помічником депутата Вінницької облради від партії «УКРОП» Олексія Бородія. Згодом, у 2020 році сам балотувався до Вінницької міської ради від партії «Воля». Без успіху.

Також «Бабель» запевняє, що зараз Шавлюк не адвокат, його даних немає у Єдиному реєстрі адвокатів України. Хоча TikTok Шавлюка досі називається «Юрист Адвокат Украина».

У найпопулярніших відео на каналі «Шавлюк Медіакор» — до мільйона переглядів. У них «правозахисник» розповідає про «жах» у Збройних силах і показує звернення військових, яких «відправили на мʼясо».В одному з відео солдати скаржаться, що їх залишили напризволяще, «кинули на мʼясо» і підозрюють у дезертирстві. В інших роликах Шавлюк показує, як ТЦК роздають повістки, «полюють» на чоловіків, затримують їх і вламуються в будинки.

«Цим український ТЦК показує, що він «гірший за орків», — каже Шавлюк.

У своїх блогах Шавлюк активно рекламує свою закриту групу в Telegram з платним доступом — 450 гривень на місяць. Там він пропонує консультації та готові бланки документів, щоб оскаржувати дії ТЦК, зокрема вручення повісток.

Сам Шавлюк теж отримав повістку. Він переконує, що вручили її незаконно — не за місцем реєстрації, і погрожує військкомату судовим процесом. А ще запевняє, що таким чином його хочуть убити.

«Бабель» наголошує, що у своїх відео Шавлюк нерідко відверто бреше. Наприклад, розповідає, що всі жінки зобовʼязані стати на військовий облік, щоб згодом їх могли відправити на війну. Насправді це не так — на облік мають ставати лише представниці медичної сфери. Для інших це добровільна опція.

Також Шавлюк розповідає, що ТЦК не мають права видавати повістки. Мовляв, у працівників міських ТЦК немає відповідних посвідчень, а самі структури — не юридичні особи. Подібні заяви офіційно спростовували Сухопутні війська. Там пояснили, що юридичними особами є лише ТЦК областей, Криму, Севастополя та Києва. Міські та районі ТЦК — це їхні філії та мають ті самі права.

Одне з найпопулярніших відео Шавлюка — «Військові ЗСУ почали бунт! Їдуть у Київ на майдан!». У ньому він каже, що «якщо ми не зупинимо свавілля влади, проллється дуже багато крові, люди вже на межі». Насправді у відео йдеться про конфлікт невідомого військовослужбовця з керівництвом селища Томашпіль 

«Він спекулює на тому, що людям не подобається, і показує, що буцімто вся країна корумпована і воювати немає сенсу», — каже журналіст видання.

Шавлюк також багато публічно конфліктує з поліцією та ТЦК у Вінниці. Він стверджує, що поліція і колаборанти навіть наводили на його будинок російські ракети.

«Бабель» намагався поговорити з Шавлюком, але у відповідь отримав відмову.

Visited 175 times, 1 visit(s) today
Close Search Window