Автор Олеся Рудницька 15:56 Життя, Новини

У Вінниці запрошують на майстер-клас з виготовлення дідухів

Створення дідуха – національна традиція, зокрема на Поділлі. На Вінниччині з колосків його створювали як символ предка-покровителя, зачинателя роду, урожаю, добробуту, багатства. Відомий майстер Віктор Косаківський запрошує на майстер-клас з виготовлення дідуха 26 жовтня об 11:00.

Про це повідомляє Вінницький обласний краєзнавчий музей.

«Друзі, запрошуємо вас на майстер-клас від знаного майстра Віктора Косаківського, на якому ви створите дідуха і дізнаєтеся більше про традиційну українську культуру!», – йдеться у повідомленні.

У музеї зазначають, що дідух – це культ роду. Цей сніп був містилищем, де зимує дух предка. Одна з назв колядного снопа – «рай», місце, де перебуває дух предків. Основна функція дідуха – пошанування померлих пращурів і забезпечення багатого врожаю.

Дідухом міг бути перший чи останній сніп, або ж – найгарніший. Традиції – дуже локальна річ, тож виготовляли дідухи із різного збіжжя – залежно від того, у якому регіоні що росло. Пшениця, до речі, не є найдавнішою культурою, найдавнішими в Україні є просо і жито.

Переважно на Різдво встановлювали дідуха – сніп, але є регіони, де були і дід, і баба. Дід – це сніп, а Баба – це солома, яку могли класти під стіл.

Більше про цю традицію можна дізнаєтеся на самому майстер-класі. Реєстрація обов’язкова.  

Visited 3 times, 3 visit(s) today
Close Search Window