Автор Олеся Рудницька 13:55 Життя, Новини

«Голови Адама» на старому цвинтарі у Вінницькій області налякали мандрівників

У невеличкому прикордонному селі Болган, що у Студенянській громаді на Вінниччині, цвинтар не на жарт налякав дослідників проєкту «Україна Інкогніта». У надгробних плитах стародавніх поховань вони побачили містику.    · 

«Цей цвинтар весь заріс лісом. За останні тридцять років в нього заходили так рідко, що забули за каплицю, яка стоїть у гущавині. На наше прохання зробити світлини хрестів відгукнулися п’ятеро сміливців. Але фото ми так і не отримали, адже із людьми сталися дивні речі… Щось там стогнало, душило залізними пальцями, якісь змії були – ну геть як у гоголівському “Вії”.

І частина мешканців Болгана відмовилась брати участь у розчистці цвинтаря. Люди наляканію. Але інша частина не відмовляється і вже самостійно почала чистити. Нам за кілька тижнів надійшло кілька листів і повідомлень, що кладовище у Болгані прокляте, що там поховано відьму, чи то чаклуна», – йдеться у дописі.

Нагадаємо, Болган розташовано на кордоні з Молдовою (точніше «ПМР»). У коментарях до допису дописувачі розкритикували містицизм, зазначивши, що «голови Адама» доволі часто використовували на надгробних плитах як на Поділлі, так і у сусідніх регіонах Молдови та Румунії, адже православна традиція це заохочує. А коли кров Христа падає на голову Адама, то це символізую змивання гріхів.

Між тим, згадки про чаклунів та переляканих людей, які, до речі, мешкають поруч, ймовірно потрібні скоріше для того, аби зацікавити читачів у кладовищі та спонуканні приїхати 19 жовтня на толоку.

Останнім часом проєкт займається дослідженням і прибиранням старих цвинтарів.

Visited 16 times, 1 visit(s) today
Close Search Window