Автор Олег Верлан 09:47 Війна, Кримінал, Новини

У Вінниці повідомили про підозру самопроголошеному «отаману Запорозької Січі»

Служба безпеки зібрала доказову базу на «командира» так званої «козачої диверсійно-розвідувальної бригади «Днєпр», колишнього керівника окупаційного «управління внутрішніх справ по м. Мелітополь та Мелітопольському району» Андрія Жидкова. Зловмиснику заочно повідомлено про підозру.

Про це повідомляють пресслужби УСБУ у Вінницькій області та Вінницької обласної прокуратури.

Підозрюваний – колишній кадровий військовий зс рф, який брав участь у російській збройній агресії на Кавказі і з 2008 року очолює асоціацію співробітників силових структур «Воїн».

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення, фігуранта «відрядили» на тимчасово захоплену частину Запоріжжя для проведення інформаційно-підривної діяльність проти України. Донині Жидков активно співпрацює з окупаційною адміністрацією рф.

Так, у 2022– 2023 роках росіянин був начальником т. зв. управління внутрішніх справ м. Мелітополя і Мелітопольського району окупаційної влади; навесні 2023 року створив і донині очолює так звану диверсійно-розвідувальну (козачу) бригаду «Днєпр», учасники якої вчиняють терористичні дії на тимчасово окупованих територіях Запоріжжя та Херсонщини. У січні–березні 2024 року зі своєю фейковою «казачьєй» бригадою проводив на окупованих частинах Запоріжжя та Херсонщини активну агітаційну діяльність за вибори путіна у президенти.

Він часто з’являється в ефірі кремлівських пропагандистів з антиукраїнськими виступами. Так, в ефірі «Соловйов Live» він закликав до «повного знищення українських міст» та захоплення Києва.

Крім того, для більш ефективної пропаганди, Жидков створив власний Телеграм-канал на якому поширює пропагандистські матеріали та власні виступи із закликами до ведення агресивної війни проти України. Його основна ідея – «звільнити всі території, які належать рф».

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти його інформаційно-підривної діяльності на користь кремля.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили Жидкову про заочну підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

• ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

• ст. 436 (пропаганда війни).

За скоєння вказаних злочинів передбачено до 10 років позбавлення волі.

Оскільки зловмисник перебуває на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи задля його притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Visited 31 times, 1 visit(s) today
Close Search Window