Автор Олеся Рудницька 16:26 Новини

На Вінниччині зафіксували рекорд отруєнь грибами за один день

Протягом 7 жовтня у Вінницькій області зафіксували одразу чотири випадки отруєнь грибами, в яких постраждало 9 людей. Фахівці кажуть, що це рекордний показник з початку року.   

Як повідомляє Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, загалом з початку року зареєстровано 15 випадків отруєнь з 24 потерпілими.

«Станом на сьогодні досі на стаціонарному лікуванні перебувають 11 осіб. Серед тих, хто потрапив до лікарні з ознаками отруєння – 4 дітей віком 4, 8, 9 і 12 років. Вони їли попередньо відварені та посмажені дикорослі гриби («рядовки» та маслюки), які для них назбирали та приготували їхні батьки. Діти із середнім перебігом захворювання проходили лікування в обласній дитячій та районних лікарнях», – йдеться у повідомленні.

В ОЦКПХ відмічають цьогорічне зростання випадків. Адже 2023 року у Вінницькій області зафіксовано 8 випадків отруєнь з 8 постраждалими, серед яких 1 дитина.

Де саме труяться?

Цьогоріч отруєння грибами зареєстровано у Вінниці – 2 випадки (2 потерпілих, в тому числі 1 дитина), Жмеринський район – 4 (7 потерпілих), Могилів-Подільський район – 8 (13 потерпілих, серед яких 2 дітей), Хмільницький район – 1 випадок ( 2 потерпілих, в тому числі 1 дитина).

У всіх постраждалих були такі симптоми як слабкість, біль у животі, нудота, блювота та пронос. Деякі скаржилися на галюцинації…

Причиною отруєнь, як і в попередні роки, називають помилки грибників, коли замість їстівних збирають схожі гриби, а також недотримання технології приготування страв.

Visited 40 times, 1 visit(s) today
Close Search Window