Автор Олег Верлан 17:04 Війна, Кримінал, Новини

СБУ передали одного з ідеологів рашизму Дмитра Чистіліна, який причетний до інформаційних війн проти України та Молдови

У Кишиневі молдовські силовики затримали російського політолога Дмитра Чистіліна, який є одним з ідеологів кремлівської пропаганди та «локомотивом» просування ідеї «руського миру» у країнах Європи. Оскільки у затриманого є два паспорти – український і російський – його передали співробітникам СБУ. В Україні Чисіліна підозрюють у держзраді.

У прес-службі СБУ Чистіліна називають ключовим ідеологом кремлівської агресії проти України. Він був помічником Сергія Глазьєва, ексрадника президента РФ, і брав активну участь у підготовці інформаційних кампаній на підтримку захоплення Криму, Донецької та Луганської областей. З 2016 по 2024 роки він готував аналітичні матеріали для Кремля, які виправдовували збройну агресію та сприяли інтеграції тимчасово окупованих територій України до складу РФ.

«Крім того, Чистілін активно просував кремлівські інтереси за межами Росії, зокрема організовував втручання у виборчі процеси в країнах Східної та Центральної Європи, намагаючись зменшити підтримку України з боку Заходу. Використовуючи фальшивий образ української громадськості, він поширював кремлівські наративи під час “круглих столів” у європейських країнах», – йдеться у повідомленні СБУ.

У російських ЗМІ вже відреагували на затримання Чистіліна, якого там чомусь називають «вченим економістом». Приміром ТАСС вказує, що чолвоіка було затримано після повернення до Кишинева, де він готувався до «міжнародної конференції» у Сербії.

Можна припустити, що на Балканах Чистілін мав дискредитувати Україну, а у Молдові ймовірно був залучений до роботи у штабі місцевої проросійського кандидата у президенти Василя Болю як політтехнолог. До речі, сьогодні Європарламент звинуватив РФ у втручанні у вибори у Молдові.

В СБУ зазначають, що Чистіліна затримали , коли він «через треті країни» намагався втекти до Москви.  

Наразі фігурант перебуває під вартою і отримав підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: державна зрада та виправдання збройної агресії РФ. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також можливий його обмін.

Visited 7 times, 7 visit(s) today
Close Search Window