Автор Олеся Рудницька 17:28 Війна, Місто, Новини

Пам’ятник Леонтовичу з Покровська тимчасово встановили у Центральному парку Вінниці

Місце у вінницькому Центральному парку ім. Леонтовича, де донедавна стояв пам’ятник російському письменнику Максиму Горькому, вже не порожнє. Площу перед сходами віднині прикрашає скульптурна композиція Миколи Леонтовича, яка минулого місяця була релокована з прифронтового Покровська Донецької області. Тимчасово. Саме на цьому наголошують у міської військової адміністрації. Також до Вінниці «на збереження» перевезли скульптуру покровського оленя у техніці оригамі.

Як розповів Суспільне. Вінниця начальник Покровської МВА Сергій Добряк, пам’ятник відомому композитору, автору «Щедрика» демонтували та перевезли через наближення російських військ до міста.

Зазначимо, що пам’ятник композитору Миколі Леонтовичу прикрашав міський парк Покровська майже 6 років.

«Думали й про Дніпро, і про Кропивницький, все ж таки зупинились на Вінниці. По-перше, нам запропонували тут прихисток для нашого пам’ятника, а по-друге, це знакове місце для самого Леонтовича. Тому прийняли спільне рішення щодо тимчасового прихистку пам’ятника Леонтовича, тим більше в парку імені Леонтовича», – розповів Сергій Добряк.

Він наголошує, що Леонтович народився, працював і загинув на Вінниччині, а у Покровську (тодішнє Гришине) створив «Щедрик», тому у місці релокації є певний символізм. До того ж 13 вересня покровська влада підписала меморандум про культурну співпрацю та тимчасовий прихисток пам’ятника з Вінницькою міськрадою. І 30 вересня пам’ятник розмістили на місці, яке колись займав Горький.

Паралельно до Вінниці з парку «Ювілейний» Покровська перевезли і скульптуру двометрового оленя.

До речі, пам’ятник Шевченку з Покровська евакуюють до Дніпра, де відкривається філіал Покровської центральної бібліотеки ім. Т. Шевченка. З мерією Дніпра є домовленості про встановлення цієї скульптури. 

Visited 35 times, 35 visit(s) today
Close Search Window