Автор 18:59 Новини, Партнери

Хресний хід Зеленського: закон про заборону московської церкви в Україні прийнято

Удень 24 серпня 2024 року в день святкування прийняття Україною своєї незалежності, Президент України Володимир Зеленський, як повідомляє офіційний сайт керівника держави, підписав «закон щодо духовної незалежності нашої держави». Йдеться про закон №8371, «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» ухвалений Верховною радою  20 серпня 2024 року.

Рішення підтримали 265 депутатів. Цей закон встановлює: обмеження релігійним організаціям на зв’язки з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняється; строк впродовж якого українські організації мають позбутися цих зав’язків; порядок державного нагляду за дотриманням вимог, а також надає державним органам повноваження стосовно взаємодії з релігійними організаціями, які самостійно не змогли, або не захотіли виконати вимоги закону.

Цей закон пройшов довгий і складний шлях перепон та боротьби. Його поява мала тверде підґрунтя: “з початку повномасштабного вторгнення РФ відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 священнослужителів УПЦ (МП), майже 50 із них уже повідомлено про підозру, а 26 отримали судові вироки”, зазначається прес-службою СБУ. Проведено сотні консультацій на рівні держави, суспільства та церков, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) підтримала законодавчу ініціативу щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою. Однак УПЦ МП вміє добре мімікрувати та підлаштовуватися, щоб зберегти своє існування, виконати завдання російської влади та заподіяти максимальної шкоди українському суспільству.

“Місія нездійсненна: немає куди бігти”

Безрезультатний діалог про об’єднання двох церков відбувається вже давно. Ще в далекому 2014 році предстоятель УПЦ КП, Святіший Патріарх київський і всієї Русі України Філарет заявив: “Діалог щодо об’єднання в Єдину помісну церкву з Українською православною церквою Московського патріархату є безперспективним, адже сьогодні метою Московського патріархату є повернення Української православної церкви Київського патріархату в лоно Російської православної церкви, а Київський патріархат на це ніколи не погодиться”.

Минуло десятиліття історія повторюється,  тепер вже Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній звертається із закликом до Предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату митрополита Онуфрія про діалог щодо єдності православної церкви в Україні, однак знову безрезультатно.

Незважаючи, що з отриманням 6 січня 2019 року Томосу про автокефалію та  початком масштабної  агресії Росії в Україну ситуація докорінно змінилася, на межі існування самої УПЦ МП, Митрополит Онуфрій, не бажаючи єдності серед вірян в незалежній Україні, провів зустріч з делегацією Вселенського Патріархату яка прибула в Україну з метою отримання автономії. Однак спроби УПЦ МП існувати в Україні надалі, автономно, не мало підтримки у Вселенського патріархату. Вселенський Патріарх Варфоломій особисто заперечив можливість надання екзархату Константинополя Українській Православній Церкві. Тим самим Патріарх Варфоломій зупинив всілякі спекуляції московської церкви про легітимність подальшого існування УПЦ МП в Україні.

Виття на московських болотах

Росія очікувано бурхливо відреагувала на прийняття закону про заборону Української православної церкви Московського патріархату в Україні. У російських виданнях з’явилися публікації критичних заяв  речниці МЗС Росії Марії Захарової, яка назвала російську підконтрольну спецслужбам РФ церкву “істинним православ’ям”, а українську – “хибною церквою”, – цитує  видання “Коментарі”.

Не залишився осторонь та виступив на захист свого міньона, синод Російської Православної Церкви.

Пролунали заяви-звинувачення, в бік Константинопольського Патріарха Варфоломія, про відповідальність за заборону УПЦ МП. “З особливою гіркотою доводиться відзначати негативну роль Патріарха Константинопольського Варфоломія та однодумних йому ієрархів. Своїми односторонніми, поспішними та неприємними духу священних канонів діями вони лише посилили церковний розкол в Україні, не зціливши його”, — йдеться у заяві.

На шляху до єдиної української церкви: Вінниччина не буде аутсайдером

Очікувано, боротьба за єдину церкву в Україні з прийняттям закону №8371, «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» не припинилася, а лише загострилася, набуваючи різноманітних та агресивних форм протистояння. Про це вже стає зрозуміло. Російська православна церква через УПЦ МП застосовує весь доступний ФСБ Росії набір способів та засобів. Публічний прояв можливостей – залучення затурканих вірян у провокаціях відображає “хресний хід” прихильників УПЦ МП з Кам’янця-Подільського до Почаївської лаври на Тернопільщині у період з 16 до 25 серпня.

Російська церква в Україні показово ігнорує вимоги державних органів влади, які, зважаючи на небезпеку ракетно-дронових ударів, заборонили проведення релігійного заходу. Не виключено, що хресний хід, як демонстрація можливостей залучення населення для тиску та шантажу може набувати більш агресивних форм надалі.

Такий стан справ є неприпустимим. УПЦ МП під керівництвом РПЦ своєю діяльністю відкрито протиставляє себе державі Україна, не озираючись на наслідки, а наслідки будуть. Служба безпеки України, не на хвилину не припиняє протидіяти злочинній діяльності УПЦ МП та звітувати на офіційному сайті: “СБУ викрила настоятеля храму УПЦ (МП), який вихваляв окупантів і очікував їх приходу на Вінниччину”.

“Служба безпеки задокументувала підривну діяльність ще одного клірика Вінницької єпархії УПЦ (МП).

Йдеться про настоятеля храму Калинівського благочиння, який публічно виправдовував збройну агресію РФ та очікував на прихід окупантів на Вінниччину (раніше NaПарижі писав, що настоятелю храму УПЦ МП із села Люлинці на Вінниччині Євгенію Кошельнику оголосили підозру за вихваляння окупантів).

За матеріалами справи, у спілкуванні з вірянами протоієрей вихваляв путіна та закликав до підтримки рашистів.” – зазначається у повідомленні.

В свою чергу повідомлення СБУ про затримання чергового московського агента, посилюється інформацією зі сторінок інтернет-видання “Релігійна правда”. “Релігійна громада села Велика Кісниця Ямпільського району Вінницької області виграла апеляцію у справі, розпочатій за позовом з боку управління Могилів-Подільської єпархії РПЦ в Україні (УПЦ МП).”, повідомляє джерело. Йдеться про зміну конфесійної приналежності та переходу релігійної громади під керівництво Православної Церкви України.

Останні події, пов’язані: з прийняттям закону №8371, «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», з прибуттям делегації Вселенського Патріархату в Україну та відмовою УПЦ МП в отриманні екзархату, посилять позиції адекватних вірян з-поміж промосковської церкви, що готові приєднатися до Православної Церкви України, як в державі загалом, так і на Вінниччині, однак слід їх підтримати. Кожен вірянин, кожен патріот, який розуміє необхідність консолідації, має протягнути руку підтримки та допомоги затурканим московською пропагандою громадянам, як зробив це Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній через заклик до УПЦ МП.

Руслан Авраменко

Visited 47 times, 1 visit(s) today
Close Search Window