Автор Олеся Рудницька 14:41 Війна, Місто, Новини

У Вінниці на засіданні Ради родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць при міському голові обговорили питання по похованням та облаштуванню кладовищ

У Вінницькій міськраді 9 серпня відбулося засідання Ради родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць при міському голові. Представники місцевої влади та рідні полеглих оборонців обговорити практичні питання щодо кладовищ, Меморіалу тощо.

Як нагадують у міськраді, дорадчий орган створено місяць тому за спільної ініціативи представників сімей загиблих та органу самоврядування.

«Робота у такому форматі допомагає оперативніше вирішувати важливі для родин захисників питання та залучати їх в процес прийняття рішень, які стосуються зокрема і поховання наших Героїв та соціального захисту їхніх родин», – зазначають у міськраді.

«Раду родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України створили у липні при міському голові. Очолила раду мама загиблого оборонця Маріуполя Вікторія Колмикова. Для нас важливо знати думки рідних загиблих Героїв. Це дає можливість враховувати їхнє бачення під час вирішення важливих для них питань. Зокрема що стосується вшанування пам’яті наших Героїв», – зауважила директорка департаменту соціальної політики ВМР Валентина Войткова.

У складі об’єднання – батьки та дружини загиблих Оборонців. На порядок денний першого робочого засідання винесено найнагальніші питання: розробка Положення про створення пантеону слави (робоча назва) та благоустрій місць поховань Героїв, створення сайту вшанування пам’яті полеглих воїнів, посилення інформування про прощання з полеглими Захисниками. Під час зустрічі директор департаменту комунального господарства та благоустрою Юрій Семенюк розповів про хід виконання доручень міського голови щодо облаштування території Сабарівського кладовища, Алеї Слави та кладовища «Підлісне». Він розказав про роботи, які виконуються в місцях поховань воїнів, та що планується надалі.

«Наразі триває облаштування плиткою не тільки проходів, а й простору між могилами Алеї Слави на Сабарівському кладовищі. Окрім того, в районі вхідної групи встановили камери відеоспостереження, які підключені до Ситуаційного центру», – зазначив Юрій Семенюк.

Важливе питання, яке підіймають родичі загиблих Захисників та Захисниць, стосується створення на кладовищі окремої території з індивідуальним похованням військових, оформленням в єдиному стилі та уніфікованим виглядом надгробків. Наразі формується документ, який після детального опрацювання, обговорення і погодження дозволить впорядкувати всі питання, які стосуються такого виду поховання.

Крім цього, учасники зустрічі обговорили місце розташування шатра для прощання з загиблими та померлими та можливий його вигляд.

Обговорили також питання догляду за могилами полеглих військовослужбовців, які, на думку Ради, потребують додаткового впорядкування і уваги.

Директор КП «Комбінат комунальних підприємств» Дмитро Науменко повідомив, що працівники кладовища готові безкоштовно виконувати такі роботи. Для цього рідні загиблої людини мають написати відповідну заяву, оскільки без цього робітники не можуть виконувати жодні роботи. «Ми пропонували такі послуги 12 сім’ям, і всі вони відмовились. Тому ми готові працювати в цьому напрямку, але лише з дозволу рідних», – каже Дмитро Науменко.

Про налаштування роботи мультимедійного екрана біля Меморіалу пам’яті на площі Шевченка та створення сайту вшанування пам’яті загиблих Захисників представників Ради проінформував директор департаменту інформаційних технологій міськради Володимир Романенко.

«У розробці перебуває сайт вшанування пам’яті загиблих оборонців. Дизайн розробляють працівник нашого департаменту, який сам є сином полеглого героя, а також студент випускного курсу Донецького національного університету імені В. Стуса. Сайт міститиме фотографію кожного загиблого або померлого воїна, біографію, хроніку спогадів про нього, бойові нагороди. У майбутньому також плануємо зробити версію сайту англійської мовою. Приймемо пропозиції рідних полеглих захисників та плануємо організувати зустріч дизайнерів з сім’ями героїв, щоб у співпраці створити гідний сайт вшанування пам’яті», – розповів Володимир Романенко.

Також рідні загиблих розглянули варіанти кашпо, які планується встановити на площі Шевченка біля фотографій загиблих для того, щоб було зручно ставити квіти.

«Робота із сім’ями загиблих воїнів, турбота про них та забезпечення їх соціального захисту – компонент пріоритету “Турбота”, що сьогодні є одним з ключових в роботі Вінницької міської ради. Тож ми будемо продовжувати працювати в цьому напрямку», – каже Валентина Войткова.

Visited 31 times, 1 visit(s) today
Close Search Window