Автор Ігор Заіковатий 17:12 Життя, Новини

Чутки про епідемію коронавірусу на Вінниччині не підтверджуються рівнем захворюваності

З минулого тижня на Вінниччині, а особливо в обласному центрі, кажуть про те, що «вирує коронавірус», а «лікарні переповнені хворими». Як дізнався NaПарижі, загальну картину істотно перебільшують.

Можна припустити, що чутки з’явились на тлі захворюваності деяких відомих вінничан. Наявність в них ковіду спрацювала за ефектом снігової кулі. Навіть лікарі стали застерігати людей утримуватись від перебування у місцях скупчень.

Дізнатись, якою насправді є ситуація, виявилось не легко через сезон відпусток та інші чинники.

Якщо під час «довоєнної» епідемії Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України регулярно звітував про захворюваність, то тепер МОЗ не вимагає, а коронавірус у статистику включено до решти вірусних захворювань. Тож якою є ситуація там не знають.

«Ми не володіємо цією інформацією», – відповів редакції очільник держустанови Ігор Матковський.

На місцевому рівні спростували чутки про «лікарні переповнені хворими». Так, директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міськради Олександр Шиш зазначив, що на стаціонарі МКЛ№1 у понеділок перебувало 26 пацієнтів з цією вірусною інфекцією, але у всіх перебіг легкий чи середньої важкості. За словами заступниці начальника профільного управління Вінницької облради Надії Марусяк, в обласному Клінічному центрі інфекційних хвороб станом на вівторок лікується 34 хворих.

Звісно, значно більше звернулось до сімейних лікарів та перебувають на амбулаторному лікуванні через скарги на нежить, підвищену температуру, але при цьому на робили тест на ковід, тому вірус не ідентифіковано.  

Загальну ситуацію у регіоні прокоментувала заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.

«Ситуація із захворюваністю на COVID-19 на Вінниччині стабільна. Так, останніми тижнями збільшилася кількість звернень від пацієнтів до медичних закладах області з підозрою, або з підтвердженим діагнозом COVID-19. На сьогодні 99 пацієнтів з ковідом перебувають на лікування в інфекційних стаціонарах. Є один важкий, але стабільний пацієнт», – зазначила вона.

За словами посадовиці, пацієнтів при потребі госпіталізують до інфекційних відділень лікарень.

«Розгорнуто 569 інфекційних ліжок в медичних закладах області. Вкотре хочу нагадати та попросити мешканців області слідкувати за особистою гігієною, мити руки та користуватися дезінфекційними засобами. Якщо Ви знаходитесь в групі ризику – уникайте закритих приміщень із великою скупченістю людей. А при найменших ознаках хвороби звертатися до свого сімейного лікаря та обов’язково використовуйте маски. Нагадую, що є можливість вакцинуватись задля уникнення ускладнень та важких наслідків хвороби. для вакцинації зверніться до сімейного лікаря або, у разі відсутності декларації – до найближчої амбулаторії сімейної медицини та запишіться на вакцинацію. Бережіть себе та своїх рідних», – зауважила пані Тетяна.

Visited 23 times, 1 visit(s) today
Close Search Window