Автор Ігор Заіковатий 18:04 Місто, Новини

Швидкість вінницьких трамваїв менша, ніж у більшості інших міст. Опубліковано докладне дослідження

Масштабне дослідження Асоціації «Енергоефективгні міста України» і ГО «Vision Zero» наочно довело, що швидкість руху трамваїв у більшості українських міст не відповідає державним нормам (понад 15 км/год.). І Вінниця не виключення.  

Найшвидшими є трамвайні мережі Кривого Рогу (15,4 км/год), Києва (15 км/год) та Запоріжжя (14,7 км/год). На думку авторів дослідження, гарні показники цих міст викликані тим, що вони мають значно більшу кількість трамвайних ліній на відокремленому полотні та на вулицях без інтенсивного руху автомобілів, ніж інші міста. Про це повідомляє NaПарижі з посиланням на дослідження.

Середня швидкість трамваїв в містах України становить 13,5 км/год. У Вінниці цей показник трохи нижчий – 13,2.

«Низька маршрутна швидкість є індикатором системних проблем: деградуючий стан інфраструктури, який не дозволяє рухатись швидше навіть відносно новим трамваям; неоптимальне планування вулиць, коли трамваї рухаються суміщено з автомобільним рухом й автомобільні затори блокують рух трамваїв; застарілий рухомий склад, який не здатний підтримувати швидкість в межах ДБН», йдеться в дослідженні.

Хоча у Вінниці в довоєнні часи активно популяризували трамвайний рух, міська рада активно працювала над покращенням інфраструктури, низка об’єктивних факторів (рельєф, міст, криві малого радіуса, рух у спільному потоці з автотранспортом) створювали обмеження для швидкості трамваїв. Аби змінити ситуацію, дослідники пропонують на державному рівні розробити відповідні програми. Але поки кожний муніципалітет вирішує власні проблеми, як може…

До речі, за загальною протяжністю Вінниця не відрізняється від Львова (по 114 км), хоча має на два маршрути менше. У Миколаєві загальна довжина колій менша (110 км)

За частотою зупинок вінницькі показники (2,15 на кожні 1000 м) на рівні з київськими (2,12) та харківськими (2,16), а за середньою відстанню мж зупинками Вінниця (470 м) близька до Одеси (473) і Харкова (467).

Мабуть, вінничанам буде цікаво дізнатися, що загальна довжина колій у місті складає 44 км (ширина колії 1000 мм), є 20 підстанцій і наразі «на ходу» 144 вагонів. Найшвидшим (14,2 км/год.) вважається маршрут №6 «Вокзал – Вишенька», де середня відстань між зупинками 502 метри. На «другому місці» – 4-ий маршрут «Вокзал – Барське шосе» зі швидкістю 13,9 км і середньою відстанню у 504 м. Найповільнішим є 5-ий маршрут «Електромережа – Барське шосе» з 12,1 км/год. і 442 метрами середньою відстанню.

Visited 11 times, 1 visit(s) today
Close Search Window