Автор Ігор Заіковатий 12:02 Конфлікти, Новини

На Вінниччині «заради дров» комунальники зруйнували могили на кладовищі. Кримінальне провадження не відривали

Моторошна за усіма ознаками подія сталась у селі Писарівка Шаргородської громади на Вінниччині. «Наведення ладу», а фактично зрізання сухих дерев на сільському кладовищі обернулися руйнацією могил.

Шаргородські комунальники із середи, 7 лютого, під виглядом «рекультивації» знищили давні надгробки на місцевому старовинному цвинтарі.

«Ось таке зробили на нашому старому кладовищі, – коментує світлини одна із небайдужих громадянок – Вирізали дрова, та ще й важкою технікою зірвали дорогу, яку посипали хлопці, щоб похоронити героя».

«Трактор заїхав на цвинтар, порозгортав гроби які були на його шляху, зробив дорогу, щоб машина заїжджала і трактором грузили, коментує подію інша місцева мешканка, – Валяється хрест, який свіжопофарбований, видно що хтось відвідував цю могилу, розвалений найстаріший хрест цвинтаря, а що зробили з дорогою  –  то жах».

Найстаріший хрест цвинтаря практично знищено

Той хрест у селян має власну назву «Лебідь», і він шанувався із давна. Хоча невідомо хто там похований, але на поминальні дні біля нього завше запалювали свічки. Виходячи із форми він цілком може датуватися кінцем XVIII, чи принаймні першою половиною ХІХ століття.

Близько 20 місцевих мешканців, обурені діями комунальників, призупинили їхню роботу та викликали поліцію. За словами писарівчан, правоохоронці склали адмінпротокол, не вбачаючи у тому, що відбулось фактів наруги над могилами чи вандалізму.

Ба більше, керівник комунального підприємства запевнив, що всі дозволи на проведення робіт є, але показати папери не зміг.

За словами місцевих мешканців, частину деревини вивезли у невідомому напрямку. Дві вантажівки залишили її біля місцевої школи.

Чи причетна до вандалізму місцева влада – активісти сказати не можуть, але староста села наразі на робочому місці відсутня, адже лікується у санаторії у Хмільнику.

Visited 35 times, 1 visit(s) today
Close Search Window